Laboratuvar ortamında yağ ve kas hücrelerinden oluşan et tipi geliştirildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kanada resmi yayın kuruluşu CBC’ye konuşan araştırmacılar Prof. Ravi Selvaganapathy ve Prof. Alireza Shahin-Shamsabadi, insan nakilleri için doku elde etmede kullanılan bir yoldan uyarladıkları teknikle, laboratuvar ortamında yetiştirilen ince işlenmiş kas ve yağ hücrelerini istifleyerek et elde etmeyi başardıklarını söyledi.

Biyomedikal Mühendisliği Profesörü Selvaganapathy, “Bunu yapmak için başta fare hücrelerini kullandık ve şu anda tavşan hücreleriyle çalışıyoruz. Bu cinsin üretimi, insanların tükettiği tavuk, sığır eti ve öbür et çeşitleri için de geçerli.” dedi.

Selvaganapathy, her biri yaklaşık bir A4 kağıdı kalınlığındaki canlı hücre katmanlarının, evvel kültür içinde büyütüldüğünü ardından da soyulmadan, istiflenmeden ve katlanmadan evvel büyüme plakaları üzerinde konsantre edildiğini anlattı.

Laboratuvarda ürettikleri eti pişirip yediler

Katmanların, hücreler ölmeden evvel doğal olarak birbirine bağlandığını kaydeden Selvaganapathy, tavşan hücrelerinden elde ettikleri yeni formdaki eti pişirip yediklerini lisana getirdi.

Selvaganapathy, son 5 veya 6 yılda dünyanın dört bir yanındaki çeşitli küme ve şirketlerin bu teknolojiyi araştırdığını belirterek, şöyle devam etti:

“Dünyada hem yağ hem de kastan oluşan doku gibisi bir yapı geliştiren birinci grubuz. Zira etin tadını veren yağdır. Evvelki kümeler, büyümenin kendisine yağ ekleyemedi yalnızca kas geliştirilebildi. Biz hem yağı hem de kası birleştirebildik. Kanada’da ‘kültürlü et’ yetiştiren birinci küme katiyen biziz.”

– “Tarım yerlerinin büyük kısmı hayvanları beslemek için kullanılıyor”

Ülkeler zenginleştikçe et tüketiminin arttığına işaret eden Selvaganapathy, bunun tarıma ayrılan toprakların büyük kısmının, hayvanlara yemlik yetiştirmek için kullanmayı da zarurî kıldığını hatırlattı.

Buna örnek olarak, Amazon ormanlarının bir kısmının soya fasulyesi yetiştirmek için yok edilmesini gösteren Selvaganapathy, Brezilya’nın burada üretilen soya fasulyesini domuz yemi olarak Çin’e ihraç ettiğini belirtti.

Selvaganapathy, “Bu teknoloji, toprak ve su kaynakları üzerindeki etkiyi azaltmamıza imkan tanıyacak. Böylelikle tarım alanlarında pirinç ve buğday üzere insanların tüketimi için mahsul yetiştirilebilecek. Ormanların tahribatı ve münasebetiyle iklim üzerindeki tesirleri azalacak.” diye konuştu.

Buldukları teknolojiyle elde ettikleri eserleri ticarileştirmeye başlamak için “CaroMeats” isimli bir de şirket kuran Selvaganapathy ve Shahin-Shamsabadi, ürünlerin yakın gelecekte piyasaya çıkacağını bildirdi.

 

KAYNAK: AA

Laboratuvar ortamında yağ ve kas hücrelerinden oluşan et tipi geliştirildi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Maraş Aktüel | Kahramanmaraş Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!