Bakan Tekin’den gastronomi lisesi müjdesi

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geleneksel Türk mutfağının iz bırakan lezzetlerini ulusal ve uluslararası alanda hak ettiği noktalara ulaşması için sadece gastronomi alanında eğitim verecek gastronomi lisesini açacaklarını kaydetti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Millî Eğitim Bakanlığınca, Türk mutfağını en yeterli formda sunarak milletlerarası alanda çok daha ileriye taşınması emeliyle gastronomi alanında eğitim verecek gastronomi lisesi açılıyor.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gastronomi alanında eğitim verilecek lisesinin açılması için ortalarında Danilo Zanna, Cüneyt Asan, Ramazan Bingöl, Eyüp Kemal Sevinç, Nuran Özyılmaz üzere gastronomi alanında şef, akademisyen, restoran kurucuları ve STK temsilcilerinin bulunduğu isimlerle istişare toplantısında bir ortaya geldi.

Gastronomi lisesi buluşmasına Ömür Akkor, Zeki Hürmet, Ramazan Bingöl, Cüneyt Asan, Nuri Develi, Eyüp Kemal Sevinç, Nuran Özyılmaz, Nevin Halıcı, Kaya Demirer, Serkan Aksoy, Danilo Zanna, Selim Yeşilpınar ve Umut Karakuş katıldı.

Gastronomi alanında daha evvel yalnızca mesleksel ve teknik Anadolu liselerinin bünyesinde bulunan yiyecek içecek hizmetleri alanı ile gastronomi uygulama atölyelerinde eğitimler verilerken Türk mutfağını hem Türkiye’de hem dünyada en âlâ formda tanıtacak eğitimlerin verileceği gastronomi lisesi İstanbul’da açılması planlanıyor.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, toplantıda yaptığı konuşmada klasik Türk mutfağının iz bırakan lezzetlerini ulusal ve milletlerarası alanda hak ettiği noktalara ulaşması için yalnızca gastronomi alanında eğitim verecek gastronomi lisesini açacaklarını kaydetti.

Bakan Yusuf Tekin, gastronomi lisesiyle âdeta şifa kaynağı olan “annelerimizin reçeteleri” niteliğini taşıyan ve Türk yemek kültürüne mahsus yemekleri dünya mutfakları içinde kıymetli bir noktaya taşımak istediklerini söyledi.

Gastronomi lisesinin açılmasıyla bu alanda değerli bir eksikliği daha gidereceklerini tabir eden Tekin, bu yaz tatilinde örgün öğretimdeki öğrenciler için görgü ve nezaket kuralları dersini seçmeli olarak koyduklarını belirterek “Her milletin kendine has bir mutfağı, mutfak sanatı vardır. Türk mutfağı da kendine mahsustur. Bu bağlamda Türk mutfağı denildiğinde de Türk beşerinin beslenme biçimi ve yeme içmesi, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, pişirilmesi, sofra adabı, damak tadı üzere ögeler akla gelir. Gastronomi lisesi açarak hem örgün ve yaygın eğitim kurslarında bir literatür oluşturmak hem de dalın gereksinim duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirelim istiyoruz. Buralarda gördüğümüz gerek üzerine bu türlü bir teşebbüste bulunuyoruz.” dedi.

Mesleki eğitim alanında daha evvel dal temsilcileriyle bir ortaya gelerek kesimin gereksinimleriyle örtüşecek halde gerekli düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Tekin, bu kapsamda proje okullarını ve spor liseleri üzere tematik liseler hayata geçirdiklerini söyledi.

Toplantıya katılan şefler, kesim tedarikçileri, akademisyen, restoran kurucuları, teşebbüsçüler, STK temsilcileri de tek tek kelam alarak bu birinci adımı birlikte atmaktan duydukları memnuniyeti tabir edip bu alandaki deneyimlerini paylaşarak çeşitli tekliflerde bulundular.

KAYNAK: HABER7
Bakan Tekin’den gastronomi lisesi müjdesi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Maraş Aktüel | Kahramanmaraş Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!