Gıdadan temizliğe kadar çok fazla alanda tüketilen elma sirkesi çok eski yıllardan beri kullanılan tedavi aracıdır. Yemeklerden salatalara ve cilt bakımına kadar pek çok alanda kullanılan elma sirkesi, zengin içeriği sayesinde bakteri ve mikroplarla mücadelede etkili bir rol oynamaktadır. İçerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller vücut sağlığına önemli katkılarda bulunmaktadır. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan elma sirkesi, yüksek tansiyondan kolesterole ve obeziteye kadar pek çok alanda fayda sağlar. Yüzyıllardan günümüze kadar kullanılmaya devam edilen elma sirkesi, Antik Yunan’da hekim Hipokrat tarafından birçok sağlık sorununun tedavisinde bitkisel reçete olarak kullanılmıştır. Doğal antiseptik, antifungal ve antibakteriyel özelliklerine sahip olan elma sirkesi, içeriğinde bol miktarda magnezyum, fosfor, potasyum, demir, bakır ve florin barındırmaktadır. Elma sirkesi birçok hastalığa iyi gelen ve salatalarda kullanılabilen bir sirkedir. Saçlara parlaklık vermesi, tansiyonu düşürmesi, şeker hastalığına iyi gelmesi elma sirkesinin faydaları arasındadır. Birçok kişi zayıflamak amacıyla da elma sirkesi kullanır. İşte elma sirkesi hakkında tüm merak edilenler...

- Kas ağrılarına iyi gelir.
- Kalp sağlığını korur. Kalp ile dosttur.
- Gut hastalığına iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Enerji verir, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
- Kan basıncını düzenler.
- Kolesterolü düşürür.
- Kan dolaşımını arttırarak varisleri yok eder.
- Probiyotik bakterilerin artmasına yardım eder.
- Menopoz dönemindeki kadınlar için de oldukça faydalı bir sirkedir.
- Sebze ve meyveler, mikroplardan temizlemek için, sirkeli su ile yıkanır.
- Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilir.
- Su ile kaynatılıp buharına durulursa; baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine faydalıdır.
- Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilebilir.
- Mide üzerine sirkeli bez konulursa, bulantı ve kusmayı önler.
- Sirkeli bez, varislere de oldukça faydalıdır.
- Sirke, orta dereceli yanıklarda da kullanılır.
- Nasırların ve sertliklerin üzerine sirkeyle ıslatılmış ekmek konulur.
- Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilir.
- Cildi yumuşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke katılır.


- Cildinizi güzelleştirir.
- Bir bardak suyun içine çeyrek bardak elma sirkesi ekleyin. Bir pamuğu bu karışıma batırın ve yüzünüzü bu pamukla silin. Sabah ve akşam cildinizi bu şekilde temizlerseniz zamanla cildinizin güzelleştiğini göreceksiniz.
- Akne ve sivilcelerden bu şekilde kurtulabilirsiniz.
- Yaşlılık lekelerini yok eder.
- Egzamaya iyi gelir.
- El ve ayak mantarları için faydalıdır. Ellerde ve ayaklarda görülen mantarları yok eder.
ELMA SİRKESİ NASIL TÜKETİLİR?Her alanda birçok etkisi için elma sirkesi günde iki kez içilebilir. Bir bardak suyun içine bir çorba kaşığı elma sirkesi dökülür ve karıştırılır. Bu şekilde sabah kahvaltıdan önce ve akşam yatmadan önce içilebilir. Eğer sirkeli suyun tadını beğenmeyerek içmek istemezseniz içine az miktarda bal ilave edebilirsiniz.
EVDE ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?Hepimizin en sık kullandığı ev malzemelerinden birisi şüphesiz elma sirkesidir. Elma sirkesi, hem beslenme amaçlı hemde evde temizlik amaçlı çok yönlü bir ev yardımcısıdır. Sizler evde kendi uygulayacağınız yöntemlerle kendi zevkinize göre ve tamamen saf elma sirkesi yapabilirsiniz. Verdiğimiz tariflerde hem elma kabuğundan hem de elmadan sirke yapımı hakkında bilgi verdik. Ayrıca yazının sonunda baz bitkilerin sirke içerisine yatırılıp bekletilmesiyle elde edilen bitki sirkesi yapımı hakkında da bilgi verdik.
Kullanacağımız elmanın doğal şartlarda yetişmiş ilaçsız elma olması daha iyi sonuç verir.
Evde Elma Sirkesi için Malzemeler:
10 adet iyice yıkanmış elma
2 litre içme suyu
2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı iri turşu tuzu
5.3 litrelik kavanoz veya bir kap
Elmaların sap ve çekirdekleri ayıklanır, güzelce doğranır ve temiz bir kab içine alınır, üzerini hafif geçecek kadar su eklenir ve diğer malzemeler konur. Kab üzerine bir tülbent konur ve mümkünse tülbent bağlanır ki böcek ve sinekler girmesin. İlk günler her gün, ileri ki haftalarda ise haftada bir karıştırılır. İlk haftadan sonra kavanoz çevresinde küçük sirke sinekleri görmeye başlarsınız bu normal bir durumdur. Bu tür sirkenin oluşması için en az iki ay süre gerekmektedir. Sirke hazır olunca içerisinde bir tabaka mantar küfü oluşabilir. Buda normal bir durumdur bu tabaka bir maya tabakasıdır. Bu maya tabakasıyla; bal kullanmadan diğer yapacağınız elma sirkesini mayalayabilirsiniz.

Sirkeniz ne kadar çok beklerse o kadar kendine özgü ve kaliteli olur. Eğer sirkenizin kalitesini arttırmak isterseniz; 15- 20 süreden sonra karışımı süzüp, oluşan sirke içine iki üç adet nohut, bir parça ekmek, az miktarda kaya tuzu atın ve kavanozun ağzını kapatarak 40 gün bekletin. Daha sonra süzün. Elmada eğer ilaç kalıntıları olursa, elma sirkesinin oluşum aşaması zor olacaktır. İlaç kalıntıları faydalı maya bakterilerinin çoğalmasını da engelleyebilir. Ayrıca aynı durum aşırı klorlu su kullanımında da görülebilir. Mümkünse doğal kaynak suyu veya damacana suyu kullanmak daha mantıklıdır.