Gaziantep sarımsakla ön plana çıkacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araban’da üretilen kalitesi ve aromasıyla nam salan sarımsak, Türkiye’de gereksinimin yüzde 25’lik kısmını karşılıyor. İlçenin birtakım bölgelerinde yoğunluk kazanan sarımsak ekili yerlerde şu anda yaklaşık bin kişi çalışıyor.

Geçen yıl üretilen sarımsağın bölgedeki çiftçinin yüzünü güldürdüğünü tabir eden Araban Belediye Lideri Hasan Hakikat, ilçenin tarıma dayalı bir iktisada sahip olduğunu ve bunun da kıymetli bir kısmını sarımsağın oluşturduğunu belirtti. Araban Ovası’nda üretimi yapılan sarımsakla ilgili önemli istihdam sağlandığını anlatan Yanlışsız, hasat devrinde yaklaşık 10 bin tarım çalışanının ilçede çalıştığını tabir ederek, “Geçen yıl ilçemizde 15 bin dekar sarımsak üretim alanımız vardı. Bu yıl 25 bin dekar ekim alanımız mevcut. Ekim alanlarının her geçen gün de artacağını düşünüyorum. Bu yıl dönüm rekoltenin daha da artacağını öngörüyoruz” dedi.

‘SARIMSAĞA KATMA PAHA KATACAĞIZ’

Hasan Yanlışsız, sarımsak üreticilerinin oluşturduğu kooperatifin de faaliyete geçmesiyle esere önemli katma paha sağlayacağını söyledi. Proje kapsamında soğuk hava deposunun kurulması, sarımsağın işletilmesi, kurutulması ve turşusunun yapılması üzere çalışmalar olacağını anlatan Gerçek, “Cumhurbaşkanımız tarafından açılacak olan kooperatifimizin projesi yaklaşık yirmi gün öncesinde onaylandı. 500 bin TL bütçe ile bu proje hayata geçirilecek. 250 bin TL yüzde 50 hisseyle belediye olarak biz de kooperatife ortak olacağız. İşin lokomotifi belediye olacak. Çiftçilerimiz için sarımsağa bir katma kıymet katacağız. Soğuk hava deposunun kurulması, bunun işletilmesi, kurutulması, turşusunun yapılması üzere çalışmalar olacak” biçiminde konuştu.

‘HASAT DEVRİ 10 BİN TARIM EMEKÇİSİNE KAPILARIMIZI AÇIYORUZ’

Araban Ziraat Odası Lideri Hasan Altun ise, Türkiye’de sarımsak gereksiniminin yüzde 25’nin ilçeden karşılandığını Araban sarımsağının kaliteli olmasının sebebinin de ekimin öteki bölgelere nazaran erken olmasından kaynaklandığını söyledi. Altun, hasat periyodu etraf vilayetlerden gelen 10 bin mevsimlik tarım personelinin ilçede istihdam edildiğini söz etti.

Geçen yıl 25 bin ton olan sarımsak rekoltesinin bu yıl 40 bin ton olmasının beklendiğini Altun şöyle konuştu:

“Çiftçilerimiz sarımsaklarını eylül ayında ekiyor ve mayıs ayında hasadını yapıyoruz. Sarımsak yaklaşık dokuz ay toprak içinde oluşumunu sağlıyor. Ovamızda 25 bin dekar alanda sarımsak üretimi var. Sarımsak üretimimizle aslında hem biz çalışan çalışanlarımıza istihdam sağlıyoruz hem de Türkiye’nin sarımsak gereksinimini karşılıyoruz.”

İlçedeki çiftçilerden Mustafa Doğan ise Araban Ovası’nda yetişen sarımsağın dünyadaki en lezzetli ve en kaliteli sarımsak olduğunu tabir etti.

KAYNAK: DHA

Gaziantep sarımsakla ön plana çıkacak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Maraş Aktüel | Kahramanmaraş Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!