İSTANBUL (AA) - Yeditepe Üniversitesi tarafından, Türk mutfak kültürüne katkı sağlamak hedefiyle Gastronomi ve Mutfak Kültürü yüksek lisans programı açıldı.

Yeditepe Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya nazaran, üniversite, sonları Türkiye coğrafyasını aşan Türk mutfak kültürüne katkı sağlamak emeliyle değerli bir adım daha attı.

Türk mutfak kültürünün derinlemesine incelenerek kayıt altına alınması, korunması ve gelecek jenerasyonlara aktarılmasının yanı sıra dalda rekabet edecek inovatif çalışmalara imza atılması gayesiyle Gastronomi ve Mutfak Kültürü yüksek lisans programı hayata geçirildi. Programa, bahar ve güz periyotlarında, tezli ve tezsiz olmak üzere toplam 60 öğrenci kabul edilecek.

Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda öğrenilerek yeni araştırmalarla gün ışığına çıkarılmasını sağlayacak programla, kültürün temellerini ve klâsik dokusunu koruyarak yenilikçi üretim teknikleriyle yorumlamak isteyenlere bilimsel altyapı sunulması hedefleniyor.

Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı tarafından Toplumsal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılan programın, mutfak kültürünün milletlerarası alanda tanınmasına ve Türkiye'nin gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlaması da öngörülüyor.


- Çok çeşitli alanlarda çalışma imkanı


Yiyecek-içecek bölümünün gelişmesi için bilimsel ve teknolojik gelişmelerin anlaşılması ve uygulanabilmesi; besin güvenliği için klâsik olan yiyeceklerin ulusal ve küresel markete geliştirilerek tanıtılması gerekliliği gerçeğinden hareketle açılan yüksek lisans programında, inovatif çalışmaların gerçekleştirilmesi, öğrencilerin bilimsel alt yapı ile donatılması da hedefleniyor.

Gastronomi ve Mutfak Kültürü yüksek lisans programını tamamlayanların çok çeşitli alanlarda çalışma imkanı bulunuyor.

Türkiye'nin ilk 'İklim Kanunu' gündemde Türkiye'nin ilk 'İklim Kanunu' gündemde

Programı tamamlayanlar, yemek kültürü alanında derinlemesine çalışmalar yapabilecek, "inovatif yiyecek ve içecek üretimine" yönelik çalışmalar yapan işletmelerin, büyük besin şirketlerinin menü planlama, Ar-Ge ve üretim kısımlarının takımlarında yer alabilecek donanıma sahip olacak. Tezli programdan mezun olanlar dilerlerse akademik meslek seyahatlerine devam edebilecek.

Gastronomi ve Mutfak Kültürü yüksek lisans programına, rastgele bir lisans eğitimini tamamlamış olanlar katılabilecek. Lakin gastronomi alanı dışından gelecek öğrencilerin iki periyot bilimsel hazırlık programına katılma zaruriliği bulunuyor.